Actueel

Terug

Vrouwenopvangorganisaties lanceren ‘safetyNed’ voor online veiligheid van slachtoffers van huiselijk geweld

  • Programma om digitale veiligheid van slachtoffers van huiselijk geweld te verbeteren
  • Tech team gaat slachtoffers, maatschappelijk werkers, politie en justitie ondersteunen en trainen

Delft, 22 juni 2017 – Vandaag lanceert De Combine – een samenwerking tussen de vier grote vrouwenopvangorganisaties – safetyNed. Een programma om digitale veiligheid van slachtoffers van huiselijk geweld te verbeteren en de vaardigheden van betrokken professionals te vergroten. Dat is hard nodig. Uit onderzoek* blijkt dat 97% van de hulpverleners aangeeft, dat hun cliënten óók via technologie zijn lastig gevallen, bedreigd of in de gaten gehouden. Tegelijkertijd zijn er voldoende middelen om je online veiligheid te vergroten, maar deze zijn relatief onbekend bij hulpverleners en slachtoffers. SafetyNed is de Nederlandse versie van het succesvolle Amerikaanse Safety Net.

Iedereen wil zich veilig voelen op plekken waar je veel tijd doorbrengt. Thuis, op straat, op je werk – en natuurlijk ook online. Dat is niet voor iedereen vanzelfsprekend. “Stalking via GPS, bedreiging via WhatsApp of een ex die je social media account kaapt. Dit gebeurt helaas vaak in de praktijk. Hulpverleners en slachtoffers hebben nog te weinig kennis over online veiligheid en reageren niet adequaat, terwijl er genoeg mogelijkheden zijn om de digitale veiligheid te vergroten”, vertelt Paula van den Boom, projectmanager safetyNed. De vrouwenopvangorganisaties Blijf Groep, Moviera, Arosa en PerspeKtief bundelen daarom hun krachten en lanceren samen safetyNed.

SafetyNed Tech team

Een speciaal Tech team van safetyNed gaat slachtoffers, hulpverleners, politie en justitie ondersteunen en trainen. Hierbij komt bijvoorbeeld aan bod hoe technologie wordt misbruikt in relationele situaties. Maar ook hoe je voorkomt dat je als slachtoffer je nooit meer online kunt begeven, door hen te trainen in hoe zij hun digitale gegevens veilig kunnen houden. Andere onderwerpen zijn hoe je effectief online bewijsmateriaal kunt verzamelen om voor te leggen aan politie én ook hoe technologie juist kan helpen bij het stoppen van geweld in relaties.

Bewezen concept

Eén van de sprekers tijdens de lancering is Cindy Southworth, oprichtster van safetyNet in de VS. “Het is volstrekt onacceptabel om tegen slachtoffers te zeggen dat ze maar offline moeten gaan als hun ex hun online lastig valt,” aldus Southworth. “Sinds 2000 hebben we daarom meer dan 1.200 trainingen gegeven over stalking, internet privacy en het veilig gebruik van sociale media aan 87.000 professionals, zoals hulpverleners, rechters en politieagenten. Zo leren zij om adequaat te reageren op de behoeftes van slachtoffers van wie hun online veiligheid is aangetast.”

Samenwerking met technologiebedrijven

Om de digitale veiligheid en privacy van slachtoffers verder te verbeteren, werkt safetyNed samen met technologiebedrijven waaronder Facebook. Facebook heeft tools ontwikkeld die mensen in staat stellen om zich veilig online te blijven begeven. Het bedrijf gaat de medewerkers van safetyNed trainen zodat ze slachtoffers adequaat kunnen assisteren hiervan gebruik te maken. “Wij zijn al jaren bezig om ons platform veilig te houden en we hebben daarom ook slimme tools ontwikkeld die goed inzetbaar zijn voor een organisatie zoals safetyNed. Denk bijvoorbeeld aan tweestapsverificatie, maar ook uitgebreide privacy settings die je in staat stellen nauwkeurig te bepalen wie wat ziet. We hebben een bijdrage kunnen leveren aan het succes van SafetyNet in de VS en zijn blij dat we hier ook in Nederland aan mee mogen werken,” aldus Edo Haveman van Facebook Nederland.

Onderzoek highlights*

Onder Amerikaanse hulpverleners is technologiemisbruik door daders onderzocht:

  • 97% van hulpverleners geeft aan dat daders hun cliënten via technologie lastig vallen, bedreigen of in de gaten houden
  • 96% van de hulpverleners geeft aan dat daders hun cliënten via sms lastig vallen
  • 71% van de hulpverleners geeft aan dat daders hun cliënten controleren op computergebruik
  • 41% van de hulpverleners geeft aan dat daders hun cliënten stalken via GPS

Kijk hier voor meer onderzoeksresultaten.

*Onderzoek uitgevoerd door het National Network to End Domestic Violence (NNEDV) onder 346 slachtoffers van huiselijk geweld uit 46 Amerikaans staten. Download hier het volledige rapport.

We gebruiken cookies om de website goed te laten werken. Ook maken we gebruik van scripts van derden waarmee mogelijk cookies worden geplaatst. Lees meer op de privacypagina.