Je kent het wel. Even dat restaurantje googelen voor de lunch. Gelukt! Tijdens het wachten op je maatje google je voor een nieuwe handtas. Op YouTube kijk je naar Beyonce.  Na de lunch check je je telefoon, krijg je een advertentie te zien van dat restaurant waar je zojuist geweest was.  En zie je de handtas voorbij komen in de Sale. Hoe dat kan? Platformen als Google en Facebook weten waar je naar zoekt, welke apps je gebruikt en waar je naar kijkt op YouTube. Via deze informatie maken de platforms een persoonlijk profiel van jou aan. Handig toch?! Of krijg je de kriebels…

Veiligheid is de primaire zorg. Voor overlevenden van huiselijk geweld die worden geconfronteerd met bedreigingen, die dagelijks in angst leven voor de misbruikers, kan de beveiliging van persoonlijke informatie een kwestie van leven en dood zijn. Voor overlevenden die een misbruiker zijn ontvlucht, kan informatie over locatie, werk, kinderscholen en sociale contacten een misbruiker naar de deur leiden. Voor overlevenden die met misbruik leven, kan informatie over vrienden, gedachten, gevoelens, meningen en interesses door een misbruiker worden misbruikt om te controleren, te isoleren of te vernederen.

Voor overlevenden is privacy geen abstract probleem, of een theoretisch recht. Privacy is essentieel voor veiligheid, waardigheid en onafhankelijkheid. Toch leven we in een tijd waarin persoonlijke informatie = winst oplevert.

In tijden zoals deze is het makkelijk om te denken dat alles wordt opgelost met het verwijderen van Facebook, offline te gaan of het weggooien van onze telefoons. We denken misschien dat slachtoffers van huiselijk geweld hun technologie moeten opgeven zodra ze de opvang binnen komen.

Digitaal ballingschap is niet het antwoord. Zie technologie, en internet als een openbare ruimte waar iedereen, inclusief overlevenden, het recht moet hebben om hun stem te laten horen, om verbindingen te maken en om toegang tot informatie te krijgen zonder te vrezen dat hun persoonlijke informatie wordt verzameld en gebruikt.

Pak je regie terug en check deze links om je instellingen naar jouw wens te wijzigen.

Google:
Klik hier voor je zoek en browse geschiedenis
Klik hier om te weten welke apps jij toegang tot je gegevens hebt gegeven
Klik hier voor je eigen tijdlijn
Klik hier om te kijken wat jij de afgelopen jaren op google hebt opgezocht

Facebook:
Klik hier voor downloaden van je Facebook archief
Klik hier om je Facebook advertentievoorkeuren te bekijken
Klik hier om je facebook koppelingen te verwijderen