Actueel

Terug

Tips om een vriend te helpen als de spanningen oplopen tijdens de corona crisis

Tijdens de corona crisis wordt ons gevraagd fysiek afstand van elkaar te houden en zoveel mogelijk thuis te blijven. Als het thuis niet veilig is, kan continue thuisblijven extra beangstigend zijn. Slachtoffers van huiselijk geweld lopen mogelijk een extra risico omdat  zij zich voor langere tijd in dezelfde ruimtes begeven als hun belagers, waardoor spanningen verder op kunnen lopen en hun privacy nog verder wordt ingeperkt.  Als je een vriend, familielid of collega hebt die  in een gewelddadige relatie zit, kan het moeilijk zijn om te bedenken wat te doen. Jij zou een steentje bij kunnen dragen door hierover met diegene in gesprek te gaan, ondersteuning te bieden en/of suggesties te doen voor het krijgen van hulp. Hieronder vind je tips hoe je een vriend kunt helpen die te maken heeft met huiselijk geweld, terwijl jij zelf ook de ‘corona’ maatregelen in acht neemt.

Het verlaten van een gewelddadige relatie kan normaal gesproken al een gevaarlijke en ingewikkelde onderneming zijn, maar in tijden van wereldwijde crisis wordt het nog moeilijker. Daarom is het belangrijk om niemand onder druk te zetten om te vertrekken als hij/zij zich er niet klaar voor voelt. Laat  in plaats daarvan weten dat je  er voor hen bent, dat je hen steunt en dat je er zult zijn om hen te helpen de beste strategieën te vinden om de situatie veilig te doorstaan.

Vraag hoe hij/zij in contact wil blijven

‘Hoe wil je dat we in contact komen?’

Het is belangrijk om een veilig communicatiekanaal op te zetten aangezien jouw vriend(in) zich  in veel gevallen fysiek dichtbij de belager bevindt, die mogelijk toezicht houdt op de gesprekken. Is er bijvoorbeeld een voorkeur voor een specifiek platform of app? Ontvangt hij/zij liever een sms? Of misschien wil diegene chatten in een online game. Als je communiceert via tekst of chatten, kan het handig zijn om hen te herinneren de berichten te wissen  wanneer het gesprek  voorbij is. Het belangrijk dat hij/zij goed nadenkt welke communicatiemethode het minst riskant is. En, wat de  ene dag veilig is voor iemand kan de volgende dag gevaarlijk zijn, dus check regelmatig of de methode nog steeds het beste is.

Blijf in contact en wees creatief

‘Laten we even met de kinderen bellen?’ of ‘Laten we een game online spelen’

Zodra je een manier van communiceren hebt afgesproken zorg er dan voor dat je contact houdt en probeer creatief te zijn in hoe je elkaar bereikt. Let op dat de belager geen argwaan krijgt. Als  jullie allebei kinderen hebben, kun je bijvoorbeeld voorstellen om gezamenlijk met de kinderen te bellen. Of spreek een een geheime code af voor de  gesprekken, zoals meerdere code woorden, zinnen of emoji’s . Denk bijvoorbeeld eens over na een codewoord of symbool voor het verzoek om gebeld te worden. Dit kan een goede manier zijn om een situatie van huiselijk geweld te onderbreken/voorkomen. Of zoek een andere code waarmee jouw vriend(het slachtoffer) kan aangeven dat je een vriend , familielid, de politie, Veilig Thuis moet bellen.

Houd de communicatie open zonder direct te spreken over het geweld, en laat ze weet dat je beschikbaar bent om te prat

Wees ondersteunend en geloof

Je bent niet alleen. Ik geef om jou, en ik ben er voor je, wat er ook gebeurt. “

Stel jouw vriend(in) gerust door te laten weten dat hij/zij niet alleen zijn is dat er hulp en ondersteuning is.
Het kan voor hem/haar moeilijk zijn om te praten over het geweld. Als hij/zij wil praten, luister aandachtig en wees empathisch. Laat weten dat het geweld niet zijn/haar fout is en dat je gelooft wat ze zeggen. Vraag wat je kunt doen en stel jezelf  beschikbaar om hen te helpen, bedenk een oplossing. Jouw steun zal nog belangrijker zijn tijdens deze moeilijke tijden.

Help je vriend(in) na te denken over hoe om veilig te blijven tijdens de corona crisis

“Laten we een veiligheidsplan ontwikkelen”

Help om na te denken over welke  gevaarlijke situaties er zouden kunnen ontstaan, en help bij het maken van een plan voor het vergroten van de veiligheid. Denk bijvoorbeeld aan: geef ze het nummer Veilig Thuis, of bedenk een ontsnapping strategie, zoals “ga naar de apotheek om ze te gebruiken om hulp te vragen”.

Help mee met het vinden van een hulplijn

‘Hier zijn de contactgegevens voor die supermarkt waar ik je over heb verteld “

Help je vriend(in) met het vinden van een manier om hulp te krijgen. Is er een lokale hulplijn voor huiselijk geweld? Hoe laat zijn ze beschikbaar? Welke  ondersteuning bieden ze?
Veel hulplijnen bieden momenteel ook online hulp via bijvoorbeeld video chat. Het is voor jouw vriend(in) waarschijnlijk veiliger als jij deze informatie op zoekt en aan hem/haar geeft, dan wanneer hij/ zij zelf moet zoeken. Zorg ervoor dat wanneer je deze informatie geeft, je dit veilig doet en de afgesproken codewoorden en communicatiekanalen gebruikt.

We gebruiken cookies om de website goed te laten werken. Ook maken we gebruik van scripts van derden waarmee mogelijk cookies worden geplaatst. Lees meer op de privacypagina.