Als iemand weet wat je doet op apps op je telefoon, dan kan het zo zijn dat iemand meekijkt op je telefoon (zie smartphones). Met de inloggegevens van die apps kan hij of zij op een ander apparaat of via een internetbrowser inloggen op jouw accounts.

Wat kan je zelf doen?

  • Zet een toegangscode op je telefoon om te voorkomen dat iemand als hij of zij de telefoon in handen heeft door je telefoon kan bladeren en dus ook door je apps.
  • Indien mogelijk, log dan steeds uit nadat je een app hebt gebruikt.
  • Verander het wachtwoord van je app-account (Google Play, App Store). Dit voorkomt dat een ander kan inloggen met jouw gegevens op een ander apparaat of via een internetbrowser.
  • Bij sommige diensten, zoals Gmail of Facebook, is het mogelijk om apparaten te verwijderen die toegang hebben tot je account. Als je denk dat iemand inlogt via een ander apparaat, dan kun je dus kijken of je die sessies kunt stoppen of ze kunt verwijderen.

Veiligheidstips:

  • Bewaar alleen de apps die je echt gebruikt op je telefoon. Als je niet weet wat de functie is van een specifieke app of waarom die op je telefoon staat, overweeg dan om deze te verwijderen.
  • Log uit na het gebruik van een app. Als je niet kunt uitloggen en bang bent dat iemand misschien kan meekijken, overweeg dan om de app te verwijderen. Je kunt hem altijd opnieuw downloaden.
  • Houd er rekening mee dat elke app die je downloadt terug te zien is in de app-downloadlijst van je app-account. Als iemand je inloggegevens heeft voor de App Store, dan kan diegene dus zien welke apps je hebt gedownload. Als je dat niet wilt, overweeg dan om de app niet te downloaden en kijk of je deze via een andere manier kunt gebruiken.
  • Sommige apps willen toegang tot je locatie, foto’s, contacten of andere informatie. Kijk bij je privacyinstellingen in je telefoon of je kunt beperken hoeveel informatie de app gebruikt.
  • Houd er rekening mee dat sommige dingen die je doet in een app op andere manieren te achterhalen zijn. Zo zijn bijvoorbeeld aankopen die je doet terug te vinden op je bankrekening of creditcard.
  • Als je een iPhone of iPad hebt, overweeg dan om de optie ‘automatisch downloaden’ uit te zetten. Hierdoor worden apps niet automatisch op alle apparaten gedownload waarop ingelogd is met dezelfde Apple ID.

Extra informatie:
Website: Safety Net’s App Safety Center.
Op deze website staat veel informatie over apps die betrekking hebben op veiligheid. Er worden diverse populaire apps uitgelegd die over veiligheid gaan maar ook informatie voor gebruikers, service providers, trainers en zelfs ontwikkelaars van apps.

Web artikel: Considerations When Choosing a Safety App.
Dit artikel heeft een checklist over dingen waar je rekening mee moet houden bij je keuze voor een veiligheidsapp.