Valse identiteit
In het kort betekent spoofing dat iemand een valse digitale identiteit aanneemt en zich vanuit die identiteit kenbaar maakt. De gevolgen kunnen enorm zijn wanneer diegene jouw identiteit gebruikt.
Moet je je voorstellen dat al je relaties een zeer persoonlijke e-mail krijgen die niet van jou afkomstig is. Echter, jouw e-mailadres wordt gebruikt en je naam staat onderaan de mail.

Digitale stalking
Een vorm van spoofing is te lezen in het persoonlijke verhaal van Amber, waarbij haar ex onder haar naam e-mail- en socialmedia-accounts aanmaakt en daar – in dit geval – seksfilmpjes op plaatst.

Geplunderde rekening
Ook bij banken kunnen klanten slachtoffer worden van spoofing. Er worden e-mails verstuurd die ogenschijnlijk verzonden zijn vanuit de bank. Daarin word je bijvoorbeeld gevraagd een account te bevestigen, waarbij je opnieuw je persoonlijke gegevens en je wachtwoord moet invullen. Wanneer je dit doet, worden deze gegevens doorgestuurd naar iemand die daarmee toegang krijgt tot je rekening.

Vrienden
Het kan ook zijn dat jouw vrienden een e-mailbericht ontvangen van jou. Althans, dat denken ze. In die mail zit een bijlage en ‘jij’ raadt hun aan deze te openen. Het is bijvoorbeeld een leuk filmpje of een mooie foto. Wanneer je vrienden deze bijlage openen, kan er van alles gebeuren. Er wordt wellicht spyware of een virus geïnstalleerd.

Geen spam
Spoofing is dus geen spam. Het is niet alleen een ongewenst bericht, maar een bericht waarbij een identiteit wordt overgenomen. Met verschillende doeleinden.

Wat kun je doen?
Je kunt spoofing herkennen door de broncode van het e-mailbericht uit te pluizen, maar dat is intensief en specialistisch werk. Daarom raden we het volgende aan:

  • Zet je spamfilters op een hoger niveau.
  • Open nooit verdachte bijlagen in een e-mail.
  • Vertrouw op je gevoel. Vind je een bericht vreemd, bijvoorbeeld door het taalgebruik of door hoe diegene schrijft, check dan eerst bij de afzender of het bericht inderdaad door hem of haar is verstuurd.
  • Instanties vragen nooit om persoonlijke gegevens en wachtwoorden via e-mail. Vul deze dus NOOIT in.

Naar alle verhalen >>