Terug

E-sim

E-sim wat is het en is het veilig

SafetyNed ziet een toename in het gebruik van e-simkaarten. De traditionele sim-kaarten worden nu ook als e-sim aangeboden. Is dit handig? Biedt het voordelen en vooral, waarop moet je (extra) letten bij de keuze voor een e-sim?

Naast telefoons met de bekende fysieke simkaart, komen er ook steeds meer telefoons op de markt die e-Sim ondersteunen. De ‘e’ komt hier van het woord embedded (Engels voor ingesloten). E-Sim wil dus zoveel zeggen als ingesloten simkaart. Het is een piepkleine chip die is ingebouwd in de telefoon. Dat betekent dat er geen fysieke simkaart meer nodig is. Gegevens en nummers van contacten worden digitaal opgeslagen. Koop je een nieuwe telefoon of stapt je over naar een andere provider? Dan downloadt je de gegevens van de oude e-simkaart simpelweg op de nieuwe.

E-sim

Voordelen gebruik e-Sim
Een e-Simkaart heeft een aantal voordelen.

  • De digitale kaart is herschrijfbaar: als je wisselt van abonnement of overstapt naar een andere provider, worden de nieuwe gegevens gewoon op uw telefoon gedownload.
  • De digitale kaart maakt het makkelijker om twee mobiele nummers te gebruiken vanaf één telefoon. Dit is bijvoorbeeld handig als je op vakantie een lokale simkaart wilt gebruiken. Of voor mensen die zowel zakelijk als privé willen bellen vanaf dezelfde telefoon/hetzelfde toestel.
  • Een e-Simkaart neemt minder ruime in in de smartphone zelf. Zo blijft er voor fabrikanten meer ruimte over voor bijvoorbeeld de batterij en kunnen ze hun telefoons net wat minder zwaar maken.
  • Een e-Sim hoeft niet per post te worden verzonden. Bovendien is er voor een e-Sim geen plastic nodig. Daardoor is de digitale kaart duurzamer en kunt u sneller aan de slag met een nieuwe telefoon.

Alleen voor telefonie?

E-Sim everywhere, van je koelkast tot in je auto.
De echte vooruitgang vinden we niet in een smartphone maar in andere toepassingen. Denk aan IoT gerichte toepassingen (nu nog met een eigen standaard) zoals de beveiliging van je woning, slimme koelkasten en andere apparatuur, maar misschien nog meer voor in de auto waar straks de aanwezigheid van 5G essentieel zal worden. Overal kun je met een slimme chip aan de slag. Ontwikkelaars zullen er zeker mee aan de slag gaan.

 

Is e-Sim veilig?
E-simkaarten worden per post in de vorm van een QR-code of als een download in jouw account bij je provider geleverd. Dus als iemand de QR-code thuislaat of er is sprake van toegang van derden tot het account bij de provider, dan kan de telefoon en alle accounts die gekoppeld zijn aan het betreffende telefoonnummer op die e-Sim overgenomen worden. Deze situatie zou zich kunnen voordoen bij huiselijk geweld situaties waarbij de slachtoffer hals over kop moet vluchten of zijn/haar gegevens niet mee kon nemen.

E-sim

E-Simkaarten zijn in principe beveiligd, maar als een belager het wachtwoord weet/achterhaalt, kan hij met je telefoonnummer aan de haal. En kan zich bijvoorbeeld voordoen als jou persoon op Whatsapp. Gelukkig zijn er steeds betere beveiligingsmethoden, zoals tweestapsverificatie. Mocht je als tweestapsverificatie voor een SMS-controle hebben gekozen voor je telefoonnummer en andere accounts die jij hebt dan loop je gevaar dat alles overgenomen kan worden door iemand die toegang heeft gekregen tot jouw telefoonnummer. Daar staat tegenover dat het stelen van een telefoon met een e-Sim mogelijk minder aantrekkelijk is voor dieven. Aan een telefoon waar zij zelf geen andere simkaart in kunnen plaatsen, hebben ze namelijk minder. Dus minder lucratief.

We gebruiken cookies om de website goed te laten werken. Ook maken we gebruik van scripts van derden waarmee mogelijk cookies worden geplaatst. Lees meer op de privacypagina.