Je wilt je veilig voelen op plekken waar je veel tijd doorbrengt. Thuis, op straat, op je werk – en natuurlijk ook online. Dat is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Slachtoffers van huiselijk geweld worden vaak online en via social media lastiggevallen, bedreigd of in de gaten gehouden.

Hulpverleners en slachtoffers hebben nog weinig kennis over hoe ze veilig online kunnen zijn. SafetyNed brengt daar verandering in. Met tool, tips en tricks. SafetyNed is een initiatief van vier organisaties in de vrouwenopvang:

Arosa, Blijf Groep, Moviera en Perspektief. SafetyNed is de Nederlandse versie van het succesvolle Amerikaanse Safety Net. Dit unieke programma heeft zijn waarde in de VS ruimschoots bewezen.

Het is volstrekt onacceptabel om tegen slachtoffers te zeggen dat ze maar offline moeten gaan als hun ex hen online lastigvalt,” zegt Cindy Southworth, oprichter van Safety Net in de VS. “Sinds 2000 hebben wij al meer dan 1.200 trainingen over stalking, internetprivacy en het veilig gebruik van social media gegeven aan meer dan 84.000 professionals, zoals advocaten, rechters en politieagenten. Zo leren zij om adequaat te reageren op de behoeftes van slachtoffers van wie de online veiligheid is aangetast.”

Hoe maakt safetyNed veilig online mogelijk?

SafetyNed biedt slachtoffers en hulpverleners kennis en tools om veilig online te kunnen zijn. SafetyNed ondersteunt slachtoffers, hulpverleners, politie en justitie en geeft voorlichting over:

  • hoe technologie wordt misbruikt;
  • wat je kunt doen om digitale gegevens van slachtoffers veilig en vertrouwelijk te houden en te beschermen;
  • hoe je technologie veilig kunt gebruiken;
  • hoe technologie op een positieve manier kan worden ingezet bij het stoppen van geweld in relaties.

SafetyNed werkt samen met technologiebedrijven en experts om betrokken te zijn bij ontwikkelingen op technologisch vlak en op het gebied van wetgeving, zodat de digitale veiligheid en privacy ook vooraf zoveel mogelijk worden geborgd.

SafetyNed bundelt kennis op het gebied van digitaal huiselijk geweld en is daarmee hét platform op het gebied van digitale veiligheid en privacy van slachtoffers van huiselijk geweld.

We gebruiken cookies om de website goed te laten werken. Ook maken we gebruik van scripts van derden waarmee mogelijk cookies worden geplaatst. Lees meer op de privacypagina.