GPS
Via GPS gevonden worden
SafetyNed heeft regelmatig te maken met cliënten die gevonden worden door middel van apparaten en accounts/apps die gebruik maken van GPS. Het is mogelijk via een gekoppeld google account, een sleutelhanger of bijvoorbeeld een zoek mijn iPhone/Samsung functie op de telefoon gevonden te worden.
Deze systemen zijn ontwikkeld om de mens van gemak te voorzien, maar kunnen dus ook misbruikt worden. Zoek mijn telefoon applicaties zijn ontwikkeld om je telefoon te vinden bijvoorbeeld bij diefstal of vermissing, maar diezelfde applicaties worden dus ook misbruikt om slachtoffers te vinden, en/of te stalken.
Ontstaan en werking van GPS
GPS staat voor Global Positioning System. Dit is een netwerk van satellieten die rondom de aarde draaien om posities op aarde te bepalen.
Dit systeem is in de jaren 70 van de vorige eeuw bedacht door de Amerikanen. Voor hen had GPS een militair doeleinde: het bepalen van de positie van het leger. Nu, ruim 50 jaar later, wordt dit systeem nog steeds én wereldwijd gebruikt! GPS biedt talloze mogelijkheden, we zien het terug in bijvoorbeeld navigatiesystemen, sport-apps en locatievoorzieningen op social media.
Hoe werkt een GPS-tracker
Een GPS bestaat uit een aantal onderdelen om een locatie te bepalen.
1. De tracker bepaalt met zijn GPS-chip de locatie.
2. De tracker verstuurt door middel van mobiel 3G/4G/5G internet de locatie naar de server.
3. De app laat de locatie zien op jouw apparaat (computer, tablet of smartphone)
In het apparaat zit een GPS-ontvanger die signalen ontvangt van meerdere satellieten. Deze combinatie van satellieten bepalen je positie op aarde op basis van een berekening.
Wist je dat:
• In een GPS-tracker een simkaart kan zitten…. maar ook weer niet?
• Een GPS-tracker minimaal 3 GPS satellieten moet zien om een locatie te bepalen?
• Een GPS-tracker tot 2,5 meter nauwkeurig zijn locatie kan bepalen?
• Dat er GPS-trackers bestaan die werken via de bluetooth-functie, bijvoorbeeld in een sleutelhanger, met een beperkt bereik ongeveer 30 meter (bereik van de bluetooth)
• Dat er in het apparaat een batterij met verschillende levensduur in kan zitten
• Dat elke smartphone ook een GPS bevat en dat je dit kan uitzetten door jouw locatie uit te zetten op je telefoon?
Wat kan ik doen aan de risico’s?
- Houd uw apparaten veilig met sterke toegangscodes of wachtwoorden.
- Schakel GPS- en locatieservices uit wanneer u deze niet gebruikt en verwijder uw locatiegeschiedenis.
- Download alleen apps van officiële sites zoals de App Store van Apple en de Google Play Store.
- Controleer de apps op jouw telefoon en tablet om te bepalen welke apps en accounts locatiegegevens gebruiken. Bedenk welke apps en accounts je echt nodig hebt om toegang tot jouw locatiegegevens toe te staan en schakel locatieservices uit voor alle andere.
- Schakel locatieservices voor de camera op de telefoon of tablet uit om geotagging te voorkomen. Geotagging betekent het toekennen van geografische informatie aan berichten op social media om te laten zien wat de locatie is van een bepaalde foto of video.
- Wees voorzichtig met de gegevens die je deelt met routeplanner-services. Zorg ervoor dat je je locatieservices uitschakelt zodra je de rit hebt voltooid. Gebruik waar mogelijk een login die los staat van je sociale media-accounts en financiële accounts. Log altijd uit van je social media account of een financieel account als je deze hebt gebruikt. Je zult merken dat je op deze wijze jouw creditcard en persoonlijke gegevens veilig zult houden.
- Als je een navigatiesysteem in uw auto hebt, verwijder dan je reisgeschiedenis regelmatig. Stel bij voorkeur jouw werkelijke thuisadres niet in als ‘thuis’ – typ in plaats daarvan het adres handmatig in of stel ‘thuis’ in als een locatie op een bepaalde afstand van je huis. Wees voorzichtig met Bluetooth gebruik, maak verbinding alleen met veilige/bekende apparaten
Voor meer informatie en tips: https://safetyned.org/veilig-online/veiligheid-en-locatie/