Terug

Informatie achterhalen met routers

Informatie achterhalen met routers

Tijdens onze kennissessie met onze samenwerkingspartner ESET Nederland, expert in het beschermen van digitale werelden van mensen, hebben we de volgende vraag gesteld `Welke informatie kan een pleger van digitaal huiselijk geweld met behulp van de router achterhalen? In dit artikel beschrijven wij het antwoord.

Wat doet een router ?
Je router is de poort van en naar het internet voor jouw huis. Alle informatie reist hier dus doorheen en met tools en tricks kan deze informatie worden uitgelezen. Ook al het wifi-verkeer gaat via de router. Alleen door gebruik te maken van 3G, 4G of 5G op een (mobiel) apparaat kan je de router omzeilen. Wil je geen gebruik maken van een 3G, 4G of 5G dan kan je gebruik maken van een VPN verbinding. Dit verkeer gaat weliswaar via de router, maar de informatie is voorzien van end-to-end encryptie en kan niet worden uitgelezen.

Kan iemand via de router alles zien wat ik doe?
Is het nu zo dat iemand via de router de inhoud van mijn WhatsApp of e-mail kan lezen en zien welk eten ik bestel? Antwoord: “Nee, niet altijd”. Uitzonderingen zijn namelijk end-to-end encrypted informatie. Denk aan WhatsApp gesprekken, bankgegevens of informatie invulvelden op webpagina’s met een ‘slotje’ op de webpagina. Welke websites je bezoekt, hoe lang je daar bent, of je Netflix streamt, welke apparaten er verbinding maken met wifi (ookal zijn ze nieuw) zijn dus wel inzichtelijk via de router.

Nuttig?
Deze informatie kan gebruikt worden om te doen alsof iemand veel info heeft. Met een beetje geluk gokt de belager goed. Indien de belager een bekende is dan kent hij de patronen en voorkeuren van bijvoorbeeld eten en zegt dan: “Heb je lekker eten besteld gisteren? Weer je favoriete Carpaccio?”. Dit voelt als snel heel bedreigend. Slachtoffers van geweld in afhankelijkheidsreaties krijgen zo het gevoel dat ze op deze manier gecontroleerd en vervolgens geconfronteerd worden met informatie die de belager, bijoorbeeld ex-partner niet zou moeten kunnen weten.

Hoe voorkomen?
Verander zodra je een router hebt ontvangen van je internetprovider of zelf hebt gekocht altijd het standaard wachtwoord. Verander ook het wachtwoord van de router als je vermoed dat iemand meekijkt of nog inloggegevens bezit. Gebruik een wachtzin van minimaal 16 tekens, welke niet verbonden is aan jouw persoon en dus te raden is. Als er een ernstig vermoeden is dat er meegekeken wordt, dan kan je het beste contact opnemen met je provider en eventueel de router laten vervangen. Koppel na het vervangen, alle apparaten één voor één met de router om te zorgen dat er geen onbekende of verdachte apparaten opnieuw in jouw netwerk terecht komen.

We gebruiken cookies om de website goed te laten werken. Ook maken we gebruik van scripts van derden waarmee mogelijk cookies worden geplaatst. Lees meer op de privacypagina.