Actueel

Terug

Lancering safetyNed tijdens Combine Congres

Op 22 juni werd safetyNed gelanceerd tijdens het allereerste Combine congres. Een inspirerende en creatieve bijeenkomst voor medewerkers van de vier vrouwenopvangorganisaties die samen de Combine vormen.

Op de Vulcanusweg in Delft was een heuse stad gebouwd met een stadhuis, stadspark, theater en universiteit. Hier konden medewerkers een college bijwonen, workshops volgen, naar een theatervoorstelling of een duik nemen in de ballenbak. Feestelijk uitgedoste gastvrouwen zorgden er voor dat het de bezoekers van CombineStad nergens aan ontbrak.

Cindy Southworth
De ochtend was voor de lancering van safetyNed. Na de opening van het congres door de burgemeester van Combine Stad trapte rapper Flinke Jongen, alias Danny Dijkhuizen, af met het nummer Beschadigd dat hij speciaal voor de lancering van safetyNed had geschreven. Daarna volgde een inspirerend verhaal van Cindy Southworth, de oprichtster van het Amerikaanse SafetyNet. ‘Geen vrouw of meisje moet gedwongen worden technologie te vermijden”, zei zij in haar indrukwekkende speech . “Daarom hebben wij sinds 2000 meer dan 1200 trainingen gegeven aan hulpverleners, rechters en politieagenten over stalking, internet, privacy en veilig gebruik van social media. Zodat zij adequaat kunnen reageren op de behoeftes van slachtoffers van wie hun online veiligheid is aangetast.”

Hacker op het podium
Maria Genova, auteur van het boek Komt een vrouw bij de hacker schudde het publiek daarna wakker met een alarmerend verhaal over digitale veiligheid. Ze toonde aan hoe weinig moeite het criminelen kost om je computer binnen te komen en je gegevens te misbruiken. Denk je dat dat jou niet gebeurt, omdat jij toch niet interessant bent voor een hacker? Niet doen zegt Maria Fenova. Hackers kijken eerst wie  makkelijk te hacken is, daarna gaan ze kijken wie interessant is. Ze liet een hacker het podium op komen die ter plekke liet zien hoe gemakkelijk de mobiele telefoons van aanwezigen binnen te dringen zijn. Gelukkig hadden ze ook tips om hacking te voorkomen. Gebruik verschillende wachtwoorden, maak ze zo lang mogelijk, geef nooit je paspoort af, maar maak gemerkte kopieën en vooral wees alert! Als je twijfelt of die mail wel echt van je sportclub of vriendin komt, open niets en check het bij de afzender.

Privacy settings Facebook
Om de digitale veiligheid en privacy van slachtoffers te verbeteren, werkt safetyNed samen met technologiebedrijven waaronder Facebook. Caroline Millin van Facebook vertelde bij de lancering welke tools Facebook heeft ontwikkeld om mensen in staat stellen om zich veilig online te blijven begeven. “Facebook gebruikt uitgebreide privacy settings die je in staat stellen nauwkeurig te bepalen wie wat ziet.” Ook zet Facebook de tweestap-verificatie, die ook werd aangeraden door Maria Genova, in.

Workshops
In de middag konden de congres-bezoekers workshops volgen. Ze konden een workshop volgen bij Cindy Southworth, vragen stellen aan het Tech Team van safetyNed en hun telefoon laten hacken bij de hacker.

Debby van Schaik, lid van het Tech Team van safetyNed gaf samen met Cindy Southworth een workshop:
“We gaven de workshop Location safety. Deelnemers reageerden met verbazing op het feit dat het zo eenvoudig is om een telefoon af te luisteren en een locatie te lokaliseren. Niet alleen was men verrast over het feit dat er simpele spyware en afluister apps verkrijgbaar zijn, maar juist over het misbruiken van ‘legale’ mogelijkheden van een telefoon. Bijvoorbeeld dat een pleger een slachtoffer kan vinden doordat hij ‘find my iphone’ gebruikt. “

Quotes van een aantal deelnemers aan het congres:

“Ik heb veel goede tips van Maria Genova gekregen over hoe ik veilige wachtwoorden kan aanmaken en vooral hoe ik deze kan onthouden”

“Echt een wake up call. Dat ze zo makkelijk bij je gegevens kunnen komen”

“Een project als safetyNed is echt nodig”

Lancering safetyNed tijdens Combine Congres
Lancering safetyNed tijdens Combine Congres
Lancering safetyNed tijdens Combine Congres
Lancering safetyNed tijdens Combine Congres

We gebruiken cookies om de website goed te laten werken. Ook maken we gebruik van scripts van derden waarmee mogelijk cookies worden geplaatst. Lees meer op de privacypagina.