Slachtoffers die op de vlucht slaan voor huiselijk geweld vallen online vaak opnieuw in handen van een wraaklustige ex-partner. Om deze slachtoffers in de toekomst beter te kunnen beschermen, lanceren vier Nederlandse vrouwenopvangorganisaties het project safetyNed.

Achtervolging via GPS, bedreigingen via WhatsApp of stalking via social media: voor 97% van de slachtoffers van huiselijk geweld is online intimidatie dagelijks realiteit. Om dit terug te dringen gaat een team van safetyNed slachtoffers, hulpverleners, politie en justitie trainen om meer online veiligheid te creëren. dit varieert van tips voor veilig smartphonegebruik, het afschermen van persoonlijke gegevens op social media tot het verzamelen van bewijsmateriaal.

Cindy Southworth, oprichtster van het in Amerika al succesvolle safetyNet, vindt het belangrijk dat er meer aandacht komt voor digitale intimidatie. “Voor de komst van het internet gebeurde alles achter gesloten deuren, maar nu worden slachtoffers soms vernederd terwijl de hele wereld meekijkt. Dat heeft veel impact op het leven van slachtoffers. Schrijnend, helemaal omdat er al zo veel moed voor nodig is om zo’n gewelddadige situatie te ontvluchten.”

Lees hier het hele artikel.

Foto: Cindy Southworth
Bron: De Telegraaf