Tijdens de corona crisis wordt ons gevraagd fysiek afstand van elkaar te houden en zoveel mogelijk thuis te blijven. Als het thuis niet veilig is, kan continue thuisblijven extra beangstigend zijn. Gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden om hulp te krijgen als dit het geval is.  Er zijn nog steeds opvangplekken beschikbaar voor als het thuis echt niet meer gaat en je ernstig gevaar loopt. Ook kun je instellingen die slachtoffers van huiselijk geweld via onder andere telefoon, beeldbellen en chat om hulp vragen. Deze laatste opties maken het makkelijker om toch in contact te komen als er hulp nodig is. Wel zijn er wat overwegingen om voor je privacy en eigen veiligheid te zorgen als je hulp zoekt via deze route.

Veiligheidsoverwegingen voordat je digitaal om hulp vraagt

Is dit een veilige manier van communicatie?
Als iedereen thuis zit is het soms lastig om je even af te zonderen zodat je hulp kan zoeken. Hopelijk helpt het volgende om te bedenken wat voor jou de veiligste manier is om dit toch te doen.

Wat als het niet veilig is om te praten via de telefoon?
Hulporganisaties hebben vaak meerdere manieren om met hen in contact te komen: via bijvoorbeeld email of chat (vaak via de website) kunt je hen laten weten wat er thuis speelt en om hulp vragen.

Ook kun je kijken of er veilige manieren zijn om contact te krijgen met mensen die je vertrouwt uit je eigen netwerk. Bijvoorbeeld door een app te gebruiken die jouw belager niet controleert of in de gaten houdt, zoals een game met een chatfunctie. Via de chatfunctie kun je dan aan hen vragen om hulp voor jou te zoeken.

Het is ook mogelijk om snel via je telefoon 112 of een specifiek persoon te bellen in nood. Iphone en samsung hebben standaard een SOS functie ingebouwd, op andere merken smartphones moet je daarvoor een app installeren (in de app store zijn er meerdere SOS apps te vinden).
Bekijk hier de informatie om een SOS functie op jouw telefoon in te schakelen.

Bedenk vooraf goed wat voor jou de veiligste optie is. Wil je snel om hulp kunnen bellen? Of wil je  liever een veilige manier om met iemand te praten. Of het liefst allebei?!

Kan iemand mijn gesprek zien als ik gebruik maak van tekstberichten?
Afhankelijk van de instellingen, wordt het gesprek mogelijk opgeslagen op jouw apparaat. Overweeg om het gesprek na afloop meteen te verwijderen om het risico te verkleinen dat iemand anders het ziet.

Wat als ik gebruik maak van een chatline van een hulpverleningsinstantie?
Chatberichten worden meestal niet opgeslagen op je apparaat en de inhoud van de berichten wordt meestal verwijderd na het sluiten van het browservenster. In jouw browsergeschiedenis kan echter worden vermeld welke website je hebt bezocht. Als je niet wilt dat iemand anders dit ziet, ga dan naar de instellingen van jouw webbrowser en verwijder de browsergeschiedenis. Het verwijderen van de volledige geschiedenis kan verdacht lijken als jouw belager regelmatig de browseractiviteit controleert, dus verwijder alleen het specifiek door jou bezochte adres dat je geheim wilt houden.

Wat als iemand controleert wat ik allemaal op mijn telefoon of computer doe? Hoe zoek ik dan naar hulp?
Er zijn verschillende manieren waarop iemand kan zien wat je allemaal doet op een telefoon of computer. Deze hebben elk verschillende consequenties. Als jouw belager fysieke toegang heeft tot jouw apparaat en waarschijnlijk jouw wachtwoord of accountgegevens kent, kan hij/zij mogelijk toegang hebben tot informatie die jij deelt. Hij/zij kan bijvoorbeeld meelezen in berichten die je hebt verstuurd of zien met wie je hebt gebeld. Als iemand stalkerware / spyware op jouw apparaat heeft geïnstalleerd, heeft dit min of meer hetzelfde effect. Hij/zij heeft dan toegang tot alles wat er op het apparaat gebeurt, inclusief bezochte websites, oproepen, sms-berichten en alle informatie waarvan een back-up wordt gemaakt op jouw cloud gebaseerde opslag.

Als je denkt dat dit het geval is, kan het nuttig zijn om een andere manier van communiceren te bedenken. Overweeg om contact te maken met vrienden of familie via een codewoord of -zin om aan te geven dat je hulp nodig heeft. Spreek af wanneer jij deze code gebruikt en wat jouw vrienden en familie in dat geval moeten doen. Je kunt ook overwegen om een ??goedkope telefoon met prepaidkaart voor noodoproepen aan te schaffen (als je dat ongemerkt kunt doen).

Raadpleeg onze site voor meer informatie over technologie, privacy en veiligheid


Zoe
k je hulp? Er zijn veel organisaties die je kunnen helpen. Bekijk de informatie hieronder of selecteer uw provincie op de landkaart.

Hulpdiensten (o.a. telefonisch bereikbaar)
Veilig Thuis
Wil je advies of hulp?
Bel met Veilig Thuis op 0800-2000
(gratis en 24/7 bereikbaar)
Website Veilig Thuis

Centrum Seksueel Geweld
Telefoon: 0800-0188
Ook bereikbaar via chat en via een contactformulier
Website Centrum Seksueel Geweld

Politie
Bel bij spoed, acuut gevaar: 112
Bij wel politie, geen spoed: 0900-8844

Stichting Perspektief
Telefoon: 070  392 57 74
Website stichting Perspektief

Blijf Groep
Telefoon: 088 234 24 50
Website Blijf Groep

Moviera
Telefoon: 088 3 744 744
Website Moviera

Arosa
Telefoon: 010 – 820 08 40
Website Arosa