Terug

Spelenderwijs leren over online veiligheid met HackShield

Leren over online veiligheid door zelf de held te zijn

Spelenderwijs leren over online veiligheid met HackShield

Jong geleerd is oud gedaan. Dat moeten de bedenkers van de educatieve cybersecurity game HackShield bedacht hebben toen zij de game ontwikkelden. En geef ze eens ongelijk, kinderen zijn al vanaf een jonge leeftijd online en krijgen al vroeg te maken met online veiligheid. Ze maken bijvoorbeeld als ze vier zijn al gebruik van YouTube Kids, krijgen rond hun tiende levensjaar een mobiele telefoon, gaan online gamen en komen in contact met social media.

Tegelijkertijd zijn kinderen zich nog nauwelijks bewust van online gevaren en is er nog niet altijd voldoende aandacht voor online veiligheid in lesprogramma’s op de basisschool. Kinderen delen dagelijks persoonlijke gegevens, maar weten dan nog niet altijd wat wel of geen verstandige keuze is op het internet..

Tijd om daar verandering in te brengen, en wat is voor kinderen nu een leukere manier om te leren over online veiligheid dan door zelf de held te zijn in een super spannende game?

Wat is HackShield?
HackShield maakt kinderen spelenderwijs en door middel van verhalen bewust van de gevaren die ze online lopen. Het is dé cybersecurity game in Nederland waarin kinderen tussen 8 en 12 opgeleid worden tot Junior CyberAgent.
Kinderen leren tijdens het spelen van tientallen levels van alles over belangrijke onderwerpen, zoals het maken van sterke wachtwoorden, omgaan met online pesten, en phishing
Ze leren online gevaar herkennen en voorkomen. Daarnaast kunnen kinderen Quests doen (korte doe-opdrachten die de Cyber Agents samen met een volwassene kunnen spelen) en zelfs eigen levels maken.

Spelenderwijs leren over online veiligheid met HackShield

Wat HackShield uniek maakt, is de heldenrol die kinderen wordt toebedeeld. In de game draait alles om hen, en er wordt van hen verwacht dat zij hun omgeving veilig houden, ook in de echte wereld. Door iets aan anderen te leren, leer je immers zelf het meest. Al deze elementen samen zorgen ervoor dat kinderen opgeleid worden tot Cyber Agents die zichzelf én hun omgeving kunnen gaan beschermen tegen online gevaar.

Junior Cyber Agents kunnen meedoen aan diverse HackShield competities en zich aansluiten bij bijvoorbeeld de competitie van hun gemeente. Winnen ze een competitie, dan zijn er soms leuke prijzen te winnen, of worden de kinderen gehuldigd door bijvoorbeeld de Politie en de burgemeester.

Ondertussen wordt de game al gespeeld door meer dan 49 duizend kinderen en zijn al 62 gemeentes in Nederland bij de game aangesloten.

Waar kunnen kinderen HackShield spelen?
HackShield is altijd op zoek naar nieuwe Cyber Agents die zichzelf, en vervolgens hun omgeving kunnen gaan beschermen tegen online gevaar. De game is gratis te spelen en voor iedereen toegankelijk. Voor het meedoen aan competities en om kans te maken op prijzen hebben de kinderen toestemming nodig van hun ouders.

Kinderen kunnen zichzelf registreren en aanmelden voor bijvoorbeeld de ESET competitie via de onderstaande link:

Aanmelden voor de ESET competitie

Meedoen kan met de code: ESETheroes2021

Dit artikel werd oorspronkelijk gepubliceerd op Online Veilig

Spelenderwijs leren over online veiligheid met HackShield

We gebruiken cookies om de website goed te laten werken. Ook maken we gebruik van scripts van derden waarmee mogelijk cookies worden geplaatst. Lees meer op de privacypagina.