Terug

Voor en nadelen encryptie voor slachtoffers in afhankelijkheidsrelaties

Voor en nadelen encryptie voor slachtoffers in afhankelijkheidsrelaties

De aanleiding voor dit schrijven is de volgende vraag die bij safetyNed terecht kwam: “Willen jullie de petitie om encryptie te stilmuleren mede- ondertekenen?” Bij het gesprek over het antwoord op de vraag merkten we dat we dat onze monden niet allemaal direct “Ja, doen we” antwoorden.

Wat is encryptie?
Encryptie(versleuteling), is een manier om gegevens te coderen. Dit zorgt ervoor dat deze gegevens niet zomaar voor iedereen te zien zijn. Dit coderen gaat op basis van een algoritme, zodat men de gegevens later weer kan ontsleutelen en lezen. Dit proces van ontsleuteling heet decryptie.

Er zijn natuurlijk heel veel voordelen te benoemen als het gaat over encryptie; mensenrechtenorganisaties en de journalisten kunnen zonder angst hun werk goed doen. Hackers worden begrensd bij het maken van slachtoffers van hun criminele activiteiten. Ook voor slachtoffers van geweld in afhankelijkheidsrelaties zijn er voordelen. Zij kunnen zo veilig communiceren met de mensen die ze vertrouwen en met hulporganisaties. Strenge privacy voorwaarden, instellingen om anoniem te zijn en beveiligingsmogelijkheden als end-to-end encryptie geven slachtoffers van geweld in afhankelijkheidsrelaties de mogelijkheid om controle (terug) te krijgen over hun digitale leven. Het afzwakken van deze versleuteling heeft een groot impact op de privacy van iedereen

End-to-end encryptie lijkt dus alleen maar voordelen te hebben. Waarom dan toch twijfel? Zijn er dan ook nadelen? Een tegenargument voor end-to-end encryptie is dat dit een veilige ruimte op het netwerk creëert voor criminelen,hackers én plegers van (huiselijk) geweld. De overheid heeft immers door de end-to-end encryptie ook geen grip op hun communicatie. Want hoe bewijs je online geweld en bedreigingen als deze via encrypted services zijn gedaan? In de praktijk zien we dat Platforms als Signal en Telegram juist vanwege de encryptie gebruikt worden door o.a. loverboys/mensenhandelaren. Zo worden met regelmaat op dit soort platforms naaktfoto’s gepost, om wraak te nemen op een ex.

De overheid werkt nog steeds aan plannen om de encryptie van berichtendiensten af te zwakken zodat ze berichten van verdachten makkelijker kunnen onderscheppen. Volgens de oprichters van de petitie raakt dat het recht op veilige communicatie voor goedwillende mensen, en gaan kwaadwillende zich daar niet bij neerleggen. Ook de journalistenvakbond tekent de petitie omdat volgens hen dit is een groot risico voor de bronbescherming is.

Het is erg begrijpelijk dat de overheid criminelen wil volgen en oppakken maar wij vinden dat dit geen gevolgen mag hebben voor iedereen die niet crimineel bezig is. Hierdoor zouden slachtoffers van geweld in afhankelijkheidsrelaties veel kwetsbaarder worden voor hackers en hun belagers. De acute veiligheid voor deze doelgroep heeft ons inziens voorrang op de bewijslast.

Vandaar dat we alsnog de pen pakken en de petitie gaan ondertekenen.

We gebruiken cookies om de website goed te laten werken. Ook maken we gebruik van scripts van derden waarmee mogelijk cookies worden geplaatst. Lees meer op de privacypagina.