Amber is 23 jaar en heeft het gevoel nooit meer veilig over straat te kunnen. En ze is de hele dag in de weer op internet, op zoek naar filmpjes van haarzelf.

Onschuldig
Het is een klassiek verhaal. Een meisje wordt verliefd op een jongen, en vanuit totale onschuld, liefde en vertrouwen laat ze zich filmen. Met kleding. En soms zonder kleding aan. “Het was gewoon een spelletje. We filmden elkaar en keken hier samen naar. Hoe mooi en gelukkig we samen waren.”

Seksfilmpjes
Op een gegeven moment namen we ook filmpjes op tijdens het vrijen. Natuurlijk vond ik dit spannend en opwindend. Ik was me van geen kwaad bewust. Wat kon er nu gebeuren? We hielden van elkaar!

Het einde van een droom
Maar aan al het moois kwam een eind. De liefde ebde weg en na 6 maanden beëindigde ik de relatie. Het filmen was na 2 maanden al gestopt en ik heb nooit echt nagedacht over al die foto’s en filmpjes. Ik ging er vanuit dat ze weg waren. En ik vertrouwde hem nog steeds.

En toen gebeurde het
Ik werd door een vriendin geappt die een filmpje van mij op Facebook had gezien. Ik dacht nog dat er een onschuldig filmpje was geplaatst. Maar toen ik mijzelf naakt op Facebook zag, zakte de grond onder mijn voeten weg. Ik voelde me zo vernederd. Nog steeds.

Boos
Ja, hij was verschrikkelijk boos toen ik de relatie beëindigde. Hij stalkte mij met regelmaat. Hij ging uit op plekken waar ik uitging en was altijd toevallig in dezelfde straat of buurt als ik. Het stalken, daar kon ik nog mee leven. Ik dacht: dat gaat wel over. Maar nu maakt hij dagelijks nieuwe Facebook- en andere socialmedia-accounts aan op mijn naam, waar hij naaktfoto’s en seksfilmpjes van mij op plaatst.

Ik heb geen normaal leven meer
“Ik kijk nauwelijks nog mensen aan, omdat ik bang ben om herkend te worden. Ik voel me dom en ik schaam me. Hoe heb ik dit ooit kunnen laten gebeuren? Mijn hele imago is door het slijk gehaald. Ik durf niet eens meer te solliciteren. Daar heb ik ook geen tijd voor, want ik zit bijna de hele dag op internet, te zoeken naar nieuwe accounts en filmpjes over mij.”

En nu?
SafetyNed geeft aan dat het een lastige situatie is, maar er zeker grondig actie ondernomen kan worden. In dit soort gevallen moet je samenwerken met de politie, aangifte doen en zoveel mogelijk bewijslast zien te vinden. Ook zoeken we naar oplossingen en mogelijkheden in samenwerking met bedrijven zoals Facebook, Twitter etc. Om te voorkomen dat mensen (langdurig) slachtoffer worden van digitale stalking en intimidatie. Het is een lastig onderwerp en er moet nog veel gebeuren. Maar we zetten ons er 100% voor in. We zijn er voor ieder slachtoffer.

Naar alle verhalen >>

We gebruiken cookies om de website goed te laten werken. Ook maken we gebruik van scripts van derden waarmee mogelijk cookies worden geplaatst. Lees meer op de privacypagina.