Digitaal huiselijk geweld van ex-partners, via online accounts, is een groeiend probleem. Slachtoffers worden vaak niet serieus genomen. ‘Ze vroegen of ik overspannen was’.

Jaarlijks worden honderdduizend mensen in Nederland slachtoffer van huiselijk geweld. Een steeds groter groeiende groep slachtoffers krijgt ook te maken met digitaal huiselijk geweld, waarbij online middelen worden ingezet om een (ex-)partner het leven zuur te maken. Door mee te lezen met e-mails, foto’s te verspreiden of een telefoon, laptop of smartwatch te tracken, probeert de ander op afstand invloed uit te oefenen. De consequenties kunnen groot zijn: wat als een kwaadwillende ex zich toegang weet te verschaffen tot de DigiD van de ander?

Paula van den Boom, directeur van safetyNed, een online expert voor huiselijk geweld kent de verhalen uit de praktijk als geen ander. SafetyNed is opgericht door vier grote opvangorganisaties (Arosa, Blijf Groep, Moviera en Perspektief) en ondersteunt, naast slachtoffers, ook hulpverleners, politie en justitie, door kennis te verzamelen en te delen. “Het geweld bouwt langzaam op,” zegt Van den Boom. “Na escalatie is vluchten vaak niet genoeg, het huiselijk geweld gaat online gewoon door.” Het digitaal geweld gaat vaak veel verder dan inbreken in een mailbox of socialmedia-account. Zo kwamen bij safetyNed meldingen binnen van een zender met microfoon en gps-tracker die in een teddybeer van een kind werd gevonden, en slachtoffers die letterlijk in de kou werden gezet door een ex die de ‘slimme’ thermostaat op afstand bediende.

Benieuwd naar het gehele artikel in het Parool? Lees dan hier het artikel “Gezocht: niet te hacken wachtwoorden“.