Nieuws

‘Steeds meer slimme apparaten, die moeten dan wel veilig zijn’

Niet alleen safetyNed maar ook de overheid bezint zich op het veiliger maken van slimme apparaten. Een slim apparaat is elk apparaat waar een computer of een chip in zit en verbonden is met het internet.  SafetyNed probeert voor haar cliënten een bewustzijn te creëren om op een veilige manier gebruik te maken van deze apparaten.

SafetyNed is in een ver gevorderd stadium om hierover nog dit jaar een training aan al haar collega’s aan te bieden zodat zij optimaal getraind zijn in de begeleiding van haar cliënten.

 

Artikel NOS:

‘Steeds meer slimme apparaten, die moeten dan wel veilig zijn’

Steeds meer apparaten worden aangesloten op internet, van printers en thermostaten tot waterkokers en hardeschijven, maar vaak kan een leek aan de buitenkant niet zien of zo’n apparaat veilig of onveilig is. Dus vaak blijkt zo’n slimme camera toch niet zo slim en is hij op afstand te hacken, zo bleek onlangs nog.

Dat moet veranderen, vindt het nieuwe kabinet. Er moeten richtlijnen komen voor de beveiliging van slimme apparaten. En als een apparaat of software toch niet deugdelijk is, moet die terug kunnen naar de fabrikant.

Dat is nodig ook, vertelt Joyce Donat van de Consumentenbond. Die organisatie probeerde een onveilige ‘slimme’ kinderpop te laten verbieden, maar de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit kon de pop niet uit de schappen laten halen. Dat terwijl gesprekken die via een luidspreker in de slimme pop werden gevoerd, konden worden afgeluisterd.

Updates installeren

“Er komen steeds meer van dit soort slimme apparaten”, aldus Donat. “Die moeten dan wel veilig zijn en niet door buitenstaanders kunnen worden gehackt.”

“Als het gaat om software op je computer weten we allemaal dat je een wachtwoord moet gebruiken, maar bij internet of things-producten is dat veel schimmiger. Als je een pop hebt of een slimme koelkast dan weet je niet dat je bijvoorbeeld een wachtwoord moet instellen. En daar word je ook niet op gewezen.”

Lees het hele artikel en bekijk ook het filmpje!

We gebruiken cookies om de website goed te laten werken. Ook maken we gebruik van scripts van derden waarmee mogelijk cookies worden geplaatst. Lees meer op de privacypagina.