Nieuws

Verstrekken van je ID? Zo doe je het bewust!

Identiteitsfraude maakt ieder jaar meer slachtoffers.  Identiteitsfraude is als iemand zonder jouw toestemming gebruikt maakt van jouw persoonsgegevens. Slachtoffers van huiselijk geweld zijn extra kwetsbaar.  Zo kan een partner onder de naam van het slachtoffer aankopen doen op internet of verzekeringsgegevens wijzigen.

Identiteitsfraude komt niet alleen in thuissituaties voor maar juist ook daarbuiten. Sommige bedrijven en organisaties zijn wettelijk verplicht een aantal gegevens van jouw identiteitsbewijs over te nemen. De school of jouw zorgverlener bijvoorbeeld. En het hotel en de camping waar jij wilt overnachten. Jouw ID-bewijs of een kopie afgeven, is dan niet nodig. Het soort legitimatiebewijs en het nummer ervan laten opschrijven is voldoende. Bijvoorbeeld: ‘Paspoort, NWLFR3706.’

Besluit je een kopie van je ID-bewijs te verstrekken (afgeven, versturen of mailen)? Dek dan bepaalde identiteitsgegevens af, zoals je BSN en jouw pasfoto. Zo kun je fraude met een kopie van je ID-bewijs voorkomen. Vraag daarom welke gegevens de instantie nodig heeft en waarom. Wil een bedrijf of organisatie alleen je identiteit kunnen vaststellen, bijvoorbeeld om fraude te voorkomen? Dan is het ook hier genoeg om jouw ID-bewijs te laten zien. Het gaat in deze niet om het bedrijf zelf wat een risico is, maar het gevaar dat dit bedrijf gehackt wordt waardoor ook jouw gegevens op straat liggen.

Een veilige kopie van je identiteitsbewijs maakt je met de KopieID app.  De app is een uitgave van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Met de KopieID app kunt je identiteitsgegevens afdekken of doorstrepen.  Met de app zet je ook ontvanger, doel en datum in de kopie. Komt de kopie ooit in handen van fraudeurs, bijvoorbeeld door een hack? Dan is het dankzij de KopieID app moeilijker om ermee te frauderen.  Fijn geregeld.

Bij het College Bescherming Persoonsgegevens lees je welke bedrijven wat met jouw gegevens mogen doen.

We gebruiken cookies om de website goed te laten werken. Ook maken we gebruik van scripts van derden waarmee mogelijk cookies worden geplaatst. Lees meer op de privacypagina.