Nieuws

Hetzelfde wachtwoord gebruiken voor meerdere diensten?

Uit onderzoek van het Ministerie van Justitie en Veiligheid blijkt dat vier van de tien Nederlanders steeds hetzelfde wachtwoord gebruiken voor meerdere diensten, zoals e-mail, webwinkels etc. Voor slachtoffers van huiselijk geweld kan dit gevaarlijk zijn. Als een partner toegang heeft tot de accounts kan hij of zij bijvoorbeeld meelezen met email, zien waar het slachtoffer geld uitgeeft of waar het slachtoffer is als hij inlogt op het OV account. Belangrijk is voor slachtoffers om onpersoonlijke, sterke wachtwoorden en accounts aan te maken om de privacy te borgen.

SafetyNed geeft de volgende tips voor het bedenken van een veilig wachtwoord:

  • Gebruik een wachtzin met spaties; bij voorkeur tussen de 12 en 16 tekens
  • Verwerk geen eenvoudig te raden combinaties zoals namen, geboortedata of adressen in het wachtwoord.
  • Gebruik niet hetzelfde wachtwoord of wachtzin voor meerdere websites. Voor elke website een ander wachtwoord is moeilijk te onthouden. Een alternatief is eenzelfde wachtzin gebruiken voor verschillende websites, maar met steeds ergens in het wachtwoord de afgekorte naam van de website, zoals Facebook FB, Twitter TW, (ik drink water FB, ik drink water TW)
  •  Laat je browser je wachtwoorden niet herinneren;
  • Laat je niet overhalen tot het verstrekken van het wachtwoord. Een instantie zal je nooit om een wachtwoord vragen.

Wil je testen hoe moeilijk je wachtwoord te kraken is kijk dan eens op: https://howsecureismypassword.net/.

We gebruiken cookies om de website goed te laten werken. Ook maken we gebruik van scripts van derden waarmee mogelijk cookies worden geplaatst. Lees meer op de privacypagina.