Er zijn technologische toepassingen die de identiteit van de beller kunnen manipuleren of verbergen, zodat het lijkt alsof het gesprek van een ander nummer komt: dit staat bekend als Beller ID spoofing. Naast het veranderen van het telefoonnummer kun je met deze diensten je stem naar een ander geslacht veranderen, achtergrondgeluid toevoegen of het gesprek opnemen. In de huiselijk geweld-sfeer worden dit soort middelen vaak ingezet, zodat de persoon die wordt gebeld de telefoon zal opnemen (vooral als die persoon de telefoongesprekken screent).

Wat kan je zelf doen?
Het is belangrijk om te documenteren wat er gebeurt. Houd bij wanneer er door welk nummer wordt gebeld. Ook al is het een nepnummer waarmee wordt gebeld, ook dit stukje informatie kan helpen om de echte beller te identificeren. Je kunt het telefoongesprek opnemen om verder bewijsmateriaal te verzamelen.

Het kan moeilijk zijn om Beller ID spoofing te bewijzen – vaak zal de hulp van de recherche nodig zijn om dit verder te onderzoeken. De recherche heeft daarvoor de telefoonopnames, jouw telefoonlogboek, en een log van gedownloade apps of de financiële gegevens van de vermoedelijke spoofer nodig om aan te tonen dat dit ook daadwerkelijk de spoofer is.

  • Omdat elk telefoonnummer kan worden gebruikt om te spoofen, kan de dader het telefoonnummer gebruiken van iemand die je kent en vertrouwt. Stel een codewoord of een andere methode in, zodat je zeker weet dat het echt de persoon is met wie je praat.
  • Er zijn toepassingen en apps die de identiteit van de beller toch onthullen en het werkelijke telefoonnummer kunnen tonen, zelfs als er sprake is van spoofing.

Veiligheidstips

  • Screen je telefoongesprekken. Vraag bellers om een bericht in te spreken zodat je ze terug kunt bellen.
  • Overweeg het gebruik van een virtueel telefoonnummer zoals Google Voice om je persoonlijke telefoonnummer zo min mogelijk aan anderen te geven.