Intimidatie is ieder ongewenst contact, ongeacht of dat contact persoonlijk is, of via tekstberichten, e-mails, socialmediaberichten of voicemail. Intimidatie kan bedreigend en gewelddadig zijn. Intimidatie door middel van bij herhaling verstuurde berichten zonder dreigende inhoud komt ook voor. Andere tactieken van intimidatie betreffen het vrijgeven van persoonlijke informatie om het slachtoffer in verlegenheid te brengen, schaamte op te roepen en het slachtoffer te raken. Het geven van informatie kan zich richten ook op familie, vrienden en collega’s van het slachtoffer.

Soms voel je je veiliger door een bericht te negeren en soms wil je juist een reactie sturen. Het is niet zo dat slechts één manier ‘de enige goede’ manier van reageren is. Intimidatie middels berichten kan net zo bedreigend en echt voelen als in persoonlijk contact. Als je je zorgen maakt over je veiligheid, zoek dan iemand om mee te praten en die jou kan helpen.

Intimideren is grensoverschrijdend gedrag.  Afhankelijk van de omstandigheden of in combinatie met ander geweld en bedreigingen kan je hiervan bewijs verzamelen en dit toe laten voegen aan een politiedossier van stalking of geweld om de dader te kunnen laten vervolgen.