Een andere manier om intimiderende of beledigende berichten te versturen is via e-mail. Sommige mensen creëren zelfs nep-e-mailaccounts, zodat de ontvanger niet beseft dat het bericht afkomstig is van een bepaalde afzender en het bericht zeker zal openen.

Wat kan je zelf doen?
Bewaar het intimiderende bericht door het op te slaan en verwijder het niet. Het kan erg uitnodigend zijn om het bericht direct te verwijderen, maar het beste is het originele bericht te bewaren als bewijs. Het is soms mogelijk om een e-mail te herleiden tot de echte afzender, ook al heeft deze een vals e-mailadres gebruikt.

Ook als je nu nog niet zeker weet of je naar de politie wilt gaan voor hulp of niet, kan het bewaren en documenteren van het gebeurde nuttig zijn als het intimiderende gedrag wordt voortgezet en je later alsnog besluit om aangifte te doen.

  • Wees alert op bijlagen die mogelijke spyware of malware bevatten en open deze niet.
  • Als je de intimiderende e-mails niet meer wilt zien en je het account niet wilt sluiten om mogelijk meer bewijs te verzamelen, dan kun je een nieuw e-mailaccount openen en dat geheim houden voor de ander.

Veiligheidstips:

  • Je kunt gebruikmaken van meer dan één e-mailadres en dit gebruiken voor diverse doeleinden.
  • Als je wilt communiceren met iemand die je lastigvalt, gebruik dan voor deze communicatie slechts één emailadres.
  • Gebruik altijd een antivirus- en anti-spywareprogramma op je computer of laptop om het apparaat te beschermen.
  • Gebruik sterke wachtwoorden voor je e-mailaccounts.