Online intimidatie kan vele vormen aannemen, waaronder het versturen van bedreigende of agressieve berichten via social media of het plaatsen van ongepaste berichten over iemand op openbare websites. Soms worden intieme foto’s of video’s of ander privémateriaal over het slachtoffer online geplaatst of wordt hiermee gedreigd.
Online intimidatie kan bijzonder gênant en stressvol zijn, omdat het voor iedereen zichtbaar is. In sommige gevallen dragen volstrekt onbekenden bij aan de online intimidatie en de verspreiding van het materiaal door het doorsturen van de berichten of door te reageren op de berichten.

Wat kan je zelf doen?
De meeste socialmediasites bieden de mogelijkheid om intimidatie te rapporteren. Sommige websites hebben daar speciale meldingsopties voor; andere zijn per mail bereikbaar. Of de betreffende website de content verwijdert, hangt sterk af van de gebruikersrichtlijnen en service van die site.
Andere acties die je kunt ondernemen: blokkeer de persoon die je lastigvalt en werk de privacy- en veiligheidsinstellingen van je social media bij, zodat jij bepaalt wie kan zien wat jij deelt.
Net als bij alle andere vormen van intimidatie is het nuttig om te documenteren wat er is voorgevallen qua wangedrag. Bespreek met de politie of een advocaat of er juridische stappen kunnen worden gezet tegen de persoon die je lastigvalt.

  • Creëer een Google Alert bij je naam, zodat je geïnformeerd wordt als iemand een bericht over je plaatst.
  • Soms wordt er online geïntimideerd door onbekenden, die geen persoonlijke informatie over jou hebben. Door hiermee naar de politie te gaan kun je mogelijk achterhalen wie de persoon is die jou lastigvalt. Neem dat mee in je veiligheidsplan.
  • Lees de regels of richtlijnen van de website m.b.t. het online delen van informatie en welk gedrag acceptabel is en wat niet. Deze richtlijnen bepalen mede of de intimiderende berichten of reacties die jij rapporteert verwijderd zullen worden.
  • Je kunt de ander blokkeren, ontvrienden, of niet langer volgen. Deze acties hoeven chter geen invloed hebben op iemands gedrag als deze persoon je lastigvalt op een socialmediasite of andere openbare website

 Veiligheidstips

  • Neem je online accounts door en check de privacy- en veiligheidsinstellingen. De privacyinstellingen kunnen worden ingezet om te beperken wie jouw informatie kan zien; veiligheidsinstellingen beperken de toegang tot je account.
  • Veel socialmediasites vragen heel veel persoonlijke informatie. Deel alleen datgene waarbij je je veilig voelt en gebruik je privacyinstellingen om te beheren wie wat kan zien.
  • Voel je niet onder druk gezet om vrienden te worden met mensen die je niet kent of niet wilt leren kennen. Het is jouw socialmediapagina en jij bepaalt wie je daarbij betrekt.
  • Als je een hoog veiligheidsrisico loopt, beperk dan wat je deelt. Social media zijn in principe openbare ruimte.
  • Als de site het toestaat, kun je overwegen om een pseudoniem te gebruiken om je identiteit te beschermen.

Extra informatie
Internetartikel: Online Privacy & Safety Tips
Een artikel over online privacy, het lezen van gebruikersvoorwaarden, hoe een sterk wachtwoord gemaakt kan worden en hoe je veiligheid online vergroot kan worden.

Internetartikel: Privacyoverwegen als je iets online plaatst
Dit artikel gaat er over om je te laten nadenken over wie je post kan zien, met wie het gedeeld wordt, wat je nu precies aan informatie deelt, wat je kunt doen om je privacy te vergroten en hoeveel controle je hierover hebt.

Onlinebron: Privacy en veiligheid op Facebook
Deze handleiding helpt gebruikers van Facebook om door de verschillende instellingen te gaan en deze aan te passen.