Sommige mensen vallen anderen lastig door constant te bellen of bedreigende en agressieve berichten in te spreken op de voicemail. Soms zorgen zij ervoor dat hun nummer onherkenbaar is of gebruiken zelfs een vals nummer (middels software), waardoor het lijkt alsof er iemand anders belt (ga voor meer informatie naar Imitatie-Caller ID Spoofing).

Wat kan je zelf doen?
Sommige mensen vinden dat zij altijd moeten opnemen, ook als zij intimiderende telefoontjes krijgen. Anderen kijken wie er belt voordat ze opnemen. Je kunt zelf bepalen wat voor jou het meest veilig is.
Net als met iedere andere vorm van intimidatie kan het nuttig zijn om het gedrag te documenteren. Je kunt een telefoonverslag bijhouden of je kunt telefoontjes opnemen.
Voicemailberichten kun je bewaren of opnemen op een ander apparaat. Overweeg om voicemailberichten door te sturen naar een ander nummer of e-mailadres. Telefoongegevens over in- en uitgaande telefoontjes zijn ook belangrijk om te bewaren, omdat ze de datum, tijd en beller tonen.
Sommige telefoons of headsets bieden de mogelijkheid om bepaalde nummers te blokkeren. Een andere optie is het wijzigen van je telefoonnummer. Echter: wees voorzichtig met het delen van je nieuwe nummer, zodat de ander niet achter je nummer komt. Je kunt er ook voor kiezen om twee mobiele nummers te gebruiken, zodat je de bedreigende en intimiderende telefoontjes direct kunt laten doorschakelen op je voicemail en zo het gedrag kunt documenteren.

 Veiligheidstips

  • Je kunt gebruikmaken van een online telefoonnummer, zoals Google Voice, dat doorgeschakeld kan worden naar je telefoon, als je niet je echte nummer aan andere mensen wilt geven.
  • Als je gebruikmaakt van een normale vaste lijn of mobiele telefoon, kun je ervoor zorgen dat je telefoonnummer niet op internet of in het telefoonboek te vinden is. Het nummer kan nog altijd via anderen worden doorgegeven.
  • Er zijn manieren om telefoontjes van een onbekende beller te achterhalen, waardoor je toch het juiste nummer kunt zien.