De term hacken wordt vaak gebruikt als iemand zich toegang verschaft tot een account zonder machtiging of toestemming. Dit kan zijn door iemand die de technische vaardigheden heeft om te hacken, door iemand die je wachtwoord weet, of door iemand toegang heeft verkregen tot het account door het wachtwoord opnieuw in te stellen.

Inloggen op iemands account zonder toestemming kan illegaal zijn, en kan worden beschouwd als een overtreding of zelfs als identiteitsdiefstal.

Wat kan je zelf doen?
Als je vermoedt dat iemand je account heeft gehackt, bekijk dan je veiligheidsinstellingen opnieuw en maak een nieuw, sterk wachtwoord aan dat moeilijk is om te raden. Stel veiligheidsmaatregelen in als tweestapsverificatie of login-goedkeuringen om zeker te weten dat iemand niet zomaar toegang kan krijgen door het raden van een wachtwoord. Controleer al je online accounts goed om na te gaan dat die ook veilig zijn en voorkom dat je hetzelfde wachtwoord gebruikt voor verschillende accounts.

Als de andere persoon je wachtwoord veranderd heeft en je niet meer in je account kunt, kijk dan of je je wachtwoord weer opnieuw kunt instellen. Als dit niet mogelijk is, neem dan contact op met de website. De meeste sites werken met een protocol dat je opnieuw toegang geeft tot je account nadat je identiteit is geverifieerd.

Sommige websites houden een logboek bij van wanneer je voor het laatst ingelogd bent geweest op je account. Sommige gegevens uit deze logboeken bevatten IP-adressen, datum en tijd, en zelfs het type apparaat waarmee ingelogd is op je account. Als je het vermoeden hebt dat iemand zonder jouw toestemming inlogt, bekijk dan dit logboek eens.

Veiligheidstips

  • Gebruik tweestapsverificatie, waarbij een tweede wachtwoord wordt gevraagd wanneer je account vanaf een onbekend apparaat of een onbekende locatie wordt geopend.
  • Gebruik een sterk wachtwoord dat andere mensen niet kunnen raden; gebruik niet hetzelfde wachtwoord voor verschillende accounts.
  • Sommige websites hebben de mogelijkheid om je wachtwoord te resetten door antwoord te geven op een geheime vraag. Omdat de antwoorden op deze vragen vaak bekend zijn bij andere mensen (bijvoorbeeld: wat was je eerste auto?) hoef je de vraag niet eerlijk te beantwoorden. Jij moet alleen het door jou ingevulde antwoord weten om je wachtwoord te resetten.
  • Maak een lijst met al je accounts, zodat je weet welke accounts je allemaal hebt wanneer je een wachtwoord moet vervangen (maar schrijf wachtwoorden en accounts niet samen op een lijstje voor het geval dit in de verkeerde handen valt).

Extra informatie
Web artikel: Passwords – Simple ways to increase your security (wachtwoorden, simpele manieren om je veiligheid te vergroten.