Nepaccounts voor social media worden gebruikt om de identiteit van de afzender te verbergen. Andere mensen creëren nepaccounts om zich voor te doen als iemand anders, zodat ze vrienden en volgers van diegene om de tuin kunnen leiden

De meeste socialmediasites staan gebruikers niet toe om nepaccounts aan te wenden met als doel anderen lastig te vallen of te intimideren. Dit soort accounts kan worden gerapporteerd.

Wat kan je zelf doen?
De meeste sites hebben een manier om nepaccounts of aanstootgevende content te melden. Afhankelijk van de voorwaarden en richtlijnen van de websites kan het account worden gesloten.

Als iemand je lastigvalt vanaf een nepaccount, documenteer dit dan door middel van schermafbeeldingen. Hoe meer informatie je hebt, des te makkelijker het is om aan te tonen dat het een specifiek iemand is die het nepaccount heeft aangemaakt.

Als het lastigvallen beledigend of bedreigend is, als deze persoon je stalkt of een contactverbod schendt, overweeg dan om aangifte te doen bij de politie. De recherche heeft de mogelijkheden om meer informatie te verkrijgen van socialmediasites, wat ertoe kan bijdragen om de persoon die erachter zit te identificeren.

Veiligheidstips

  • Zoek je naam, schermnaam of nickname op verschillende socialmediasites om te zien of er accounts aangemaakt zijn die doen alsof ze jou zijn. Als je ze vindt, kun je ze rapporteren als nep-accounts.
  • Als je een vriendschapsverzoek krijgt van iemand met wie je al bevriend bent, vraag dan of hij of zij een nieuw profiel heeft aangemaakt. Zo niet, dan kan het zijn dat iemand zich voordoet als deze persoon door middel van een nepaccount.

Extra informatie
Online bronnen: privacy en veiligheid op facebook