Privacy en veiligheid online begint bij de browser die je gebruikt bij het surfen op het internet. Veel browsers hebben standaard privacyinstellingen en privacyfuncties. Sommige van deze instellingen zorgen ervoor dat er geen zoekgeschiedenis wordt opgeslagen. Er kan niet teruggevonden worden welke websites je bezocht hebt.

De tips hieronder kunnen niet voorkomen dat iemand weet over jouw online activiteiten als ze door middel van software mee kunnen kijken op jouw computer. Met deze software hebben ze mogelijk ook toegang tot je online accounts, zoals e-mail en social media.

Veiligheidstips

  • Alle grote browsers hebben een privémodus, waardoor je online activiteiten niet opgeslagen worden in de zoekgeschiedenis. Afhankelijk van de browser heet dit incognito, privébrowser, private window of InPrivate.
  • Google Chrome heeft de mogelijkheid om de gehele zoekgeschiedenis bij te houden van al je apparaten. Dit betekent dat als je iets opzoekt met je smartphone in Chrome, dit ook verschijnt op je computer in de Chrome-browsergeschiedenis. Je kunt deze functie uitzetten of niet inloggen met je account als je Google Chrome gebruikt.
  • Wis je zoekgeschiedenis. Sommige browsers geven je de optie om specifieke links of sites te wissen en niet de gehele geschiedenis.
  • Bekijk de privacyinstellingen van je browser om te zien welke andere opties beschikbaar zijn om je privacy te vergroten.
  • Het is mogelijk om je af te melden of om er niet mee in te stemmen dat je browser cookies opslaat. Echter, wees je ervan bewust dat sommige websites niet volledig werken als je cookies niet toestaat.
  • Indien mogelijk, gebruik dan ‘https’ in de URL zodat je verbinding beveiligd en versleuteld is.

Extra informatie
Internetartikel: Internet Browsing Privacy Tips
Dit artikel legt uit hoe je je browser-instellingen in kunt zetten om je privacy te vergroten. Ze behandelen Google Chrome, Internet Explorer, Mozilla Firefox en Safari 8 (Apple).