Op diverse manieren kan de privacy en veiligheid op je computer of laptop worden aangetast. Eén manier is simpelweg door in te loggen en vrije toegang tot je computer te verkrijgen. Een andere manier is via het installeren van software op je computer of laptop met als doel jouw computergedrag te volgen. Dit soort software wordt ‘spyware’ genoemd.

Wat kan je zelf doen?
Als je het vermoeden hebt dat je via je computer of laptop bespioneerd wordt, overweeg dan om op een ander apparaat te gaan werken waar de andere persoon geen toegang toe heeft. Afhankelijk van welke spyware op jouw apparaat is geïnstalleerd kan het zeer lastig zijn deze software van je apparaat te verwijderen. Je kunt een professional inschakelen om vast te laten stellen hoe de andere persoon zich van afstand toegang heeft verschaft tot jouw computer en welke stappen je hiertegen kunt zetten.

Veiligheidstips

  • Het instellen van een wachtwoord, meteen bij het opstarten van je computer maakt het inbreken moeilijker.
  • Maak (indien mogelijk) altijd gebruik van een beveiligde wifiverbinding. Wees dus alert bij het maken van een verbinding met gratis wifi.
  • Het installeren van anti-virus- en anti-spywareprogramma’s kan helpen. Je kunt instellen dat deze bij het opstarten van je computer meteen geactiveerd worden. Automatisch updaten zorgt ervoor dat je altijd de nieuwste versies gebruikt.
  • Klik niet op links en open geen bestanden afkomstig van onbekende afzenders of van iemand van wie je het vermoeden hebt dat diegene op jouw computer wil inbreken. Het is goed om je hiervan bewust te zijn.
  • Het komt voor dat je documenten of bestanden moet delen met anderen; ook met degene van wie jij het idee hebt dat deze in jouw computer zou kunnen inbreken. Overweeg in deze gevallen gebruik te maken van online platforms zoals Google Docs of Flickr om bestanden via deze programma’s te delen in plaats van dat je de bestanden direct in je e-mail opent.
  • Het gebruik van een computer die niet van jou is brengt risico’s met zich mee. Tips om deze risico’s te verlagen zijn: log altijd uit na gebruik en wis je surfactiviteit uit de browsergeschiedenis. Sla geen bestanden op in een vreemde computer. Is opslaan echter de enige optie, verzeker je er dan van dat je de bestanden voor het afsluiten van de computer wist en vervolgens ook uit de prullenmand verwijdert.

Extra informatie:
Internetartikel: Who’s spying on Your Computer (Wie kijkt er mee op jouw computer).
Dit artikel gaat over spyware of monitorsoftware, en geeft tips over wat je hiertegen kunt doen.

Internetartikel: Passwords – Simple Ways to Increase Your Security (Wachtwoorden – gemakkelijke manieren om jouw veiligheid te vergroten).
Dit artikel geeft je tips over hoe je een zo goed mogelijk wachtwoord creëert.