Spelcomputers zijn er in draagbare vorm, zoals een Gameboy of een Nintendo DS, maar ook in de vorm van een gameconsole zoals Xbox, PlayStation of Wii. Tijdens het spelen van een spel kunnen mensen onheus bejegend worden. Dit kan voorkomen in een spel met meerdere deelnemers, maar ook in een individueel spel, waarin via de chatfunctie onaardige dingen worden gezegd.

Wat kan je zelf doen?
Afhankelijk van het type spel dat je speelt of het type spelcomputer dat je gebruikt, kun je mogelijk wangedrag of aantijgingen melden. Als het spel of het apparaat deze functionaliteit niet heeft,  documenteer dan wat er gebeurt en praat er met iemand anders over: iemand die je vertrouwt, de politie of een hulpverlener.

Als je een spel speelt met meerdere deelnemers tegelijk, kan het een optie zijn om bepaalde personen te blokkeren om zo te voorkomen dat zij je berichten kunnen blijven sturen of tegen je blijven gamen.

Veiligheidstips

  • Het hebben van een sterk wachtwoord voor je account of spel vergroot je veiligheid.
  • Het gebruik van een schermnaam in plaats van je eigen naam vergroot je privacy. Als je een spel speelt met onbekende deelnemers, wees je er dan van bewust dat persoonlijke informatie in jouw richting kan leiden en bedenk of je dit wilt.
  • Sommige games of apparaten hebben een functie voor privacy– of veiligheidsinstellingen. Het gebruik van deze voorzieningen kan je privacy en veiligheid te vergroten.
  • Sommige apparaten voorzien in een instelling voor ‘ouderlijk toezicht’. Deze instelling beperkt bepaalde soorten van interactie of het hebben van toegang. Bekijk deze instellingen en beoordeel of deze nuttig zijn in jouw situatie.