Mobiele telefoons kunnen je locatie bijvoorbeeld bekendmaken als de gps-functie of locatievoorzieningen aanstaan of als iemand een tracking app op jouw telefoon heeft geïnstalleerd.  Ook via social media kan je locatie openbaar worden gemaakt, of doordat je adresinformatie online staat.

Juist omdat er zo veel manieren zijn om je locatie te delen, is het bijna onmogelijk om te voorkomen dat je locatie bekend wordt. Richt je liever op de bijzondere veiligheidskwesties en bedenk een passende aanpak.

Wat kan je zelf doen?
Als je het vermoeden hebt dat iemand weet waar je bent of waar je heengaat, begin dan met het stellen van de onderstaande vragen. Door na te gaan wat de andere persoon weet, kun je erachter komen hoe diegene dit weet en hoe je voortaan kunt voorkomen dat deze persoon weet waar je bent. Zodra je ontdekt hebt hoe hij of zij jouw locatie achterhaalt, kun je stappen zetten door te noteren wat er gebeurt en wanneer. Het is belangrijk dat je daarnaast weet of je je locatie deelt, wat de risico’s zijn en hoe je dit kunt aanpassen in de instellingen.

  • Wie is op de hoogte van deze informatie over je locatie? Heb je deze gedeeld met een vriend? Kan de informatie door jou of door een ander zijn gedeeld op social media?
  • Zit er een patroon in wat hij of zij weet? Bijvoorbeeld: weet hij of zij waar je heengaat met de auto, waar je heen bent gewandeld of wanneer een vriend je heeft opgehaald?
  • Heeft de andere persoon toegang tot bepaalde bezittingen, zoals je auto of je telefoon? Kan het zijn dat diegene daarin of daarop iets heeft geïnstalleerd?
  • Weet de andere persoon steeds precies waar je bent of waar je bent geweest? Als hij of zij steeds op de hoogte is van je locatie kan dat duiden op een tracking apparaat.
  • Heb je iets bij je dat ervoor zorgt dat je locatie wordt bepaald? De meeste mobiele telefoons hebben gps-mogelijkheden. Sommige auto’s hebben navigatieapparatuur die de locatie kan delen, maar wie die informatie ontvangt, hangt af van het type navigatiesysteem.

Veiligheidstips
Controleer voor specifieke informatie ook de locatie-instellingen van je telefoon, social media en je auto. Hieronder staan enkele tips:

  • Wees je bewust van de informatie die je met een ander deelt. Dit kan betekenen dat je besluit om je adres en locatie niet te delen met bedrijven en deze informatie niet op websites achter te laten. Schroom daarbij niet om te vragen waarom iemand je persoonlijke gegevens nodig heeft.
  • De meeste socialmediasites en mobiele telefoons hebben privacyinstellingen waarin je kunt beperken welke informatie wordt verzamelend en gedeeld, waaronder je locatie.
  • Praat eens met vrienden over veiligheid en privacy en vraag hun om geen informatie over je te delen.
  • Vergeet niet dat misbruikers en stalkers ook ouderwetse manieren kunnen gebruiken, zoals het praten met mensen die je kent of het inschakelen van een privédetective. Hoewel technologie het makkelijk maakt om een locatie te achterhalen, is het ook nog steeds mogelijk dit te doen zonder gebruik te maken van technologie.