De locatie van je auto kan op verschillende manieren worden bijgehouden. Sommige auto’s hebben geïntegreerde ‘connected’ systemen, waardoor je altijd door een 4G-internetverbinding verbonden bent met je auto. Andere auto’s hebben navigatiesystem die de adressen waar je bent geweest opslaan. Sommige mensen installeren autotoezichtsystemen om hun kilometerstand, snelheid, motorprestaties en locaties te controleren. Een stalker kan ook een gps in de auto verbergen.

Ook al zijn er veel mogelijkheden om de locatie van een auto te volgen, wie uiteindelijk de informatie krijgt, hangt af van de manier waarop de informatie wordt verkregen. In sommige gevallen zal de toegang tot de informatie beperkt worden tot het bedrijf dat de service levert en degene die is geautoriseerd door de eigenaar van het account. Als het een autovolgsysteem is, heeft de verzekeringsmaatschappij of de autodealer toegang tot de informatie. Als het een geïnstalleerde gps is, dan kunnen de chauffeur en degene die de gps heeft geïnstalleerd toegang krijgen.

Wat kan je zelf doen?

  • Je locatie kan op verschillende manieren bekend worden, dus ga na of het echt je auto is die wordt gemonitord. Kenmerkend daarvoor is, dat als iemand je auto volgt, diegene wel weet waar je heengaat, maar niet exact weet wát je bent gaan doen.
  • Als je een navigatiesysteem hebt, overweeg dan om het bedrijf dat deze dienst aan jou levert te bellen en te vragen of ze het aantal personen dat beschikking kan krijgen over jouw informatie kan beperken. Over het algemeen kunnen alleen gemachtigde personen die informatie krijgen. Als degene die je auto volgt gemachtigd is, kijk dan of je die machtiging kunt intrekken.
  • Als je vermoedt dat iemand een gps-apparaat in je auto heeft geïnstalleerd, overweeg dan om de politie of een betrouwbare monteur de auto te laten onderzoeken. Je kunt besluiten om het gps-apparaat te verwijderen. Je kunt er ook voor kiezen dit niet te verwijderen, zodat de persoon die je volgt niet achterdochtig wordt.
  • Doe wat voor jou het meest veilig voelt en wees creatief bij het bedenken van veiligheidsstrategieën.

Veiligheidstips

  • Zorg voor extra veiligheid van je account als je een navigatiesysteem, een auto toezichtsysteem of een 4G-internetverbinding in je auto hebt. Als je account online toegankelijk is, gebruik dan een sterk wachtwoord.