Veel socialmediasites bieden gebruikers de mogelijkheid om hun locatie te delen. Je kunt inchecken bij een bedrijf of gebied, een specifieke locatie taggen, of posten waar je bent geweest. Ook je familie en vrienden kunnen jouw locatie delen op social media. Afhankelijk van hun privacyinstellingen kan iedereen dat zien.

Bij de meeste socialmediasites is het delen van je locatie een keuze en gebeurt dit niet automatisch. Controleer voor de zekerheid je privacyinstellingen.

Wat kan je zelf doen?

  • Ga naar al je socialmedia- en online accounts en ga na of je je locatie deelt. Overweeg om het delen van je locatie uit te schakelen. Doe hetzelfde met de privacyinstellingen van je telefoon/apparaat, omdat social media ook via apps op de telefoon bereikbaar zijn.
  • Praat met vrienden en familie, collega’s etc. over het online delen van informatie. Je kunt hun vragen om jouw locatie en/of foto’s niet online te delen. De meeste mensen denken niet na wanneer ze foto’s posten of reageren op posts van mensen die ze kennen. Ze realiseren zich niet dat dit een veiligheidsrisico kan zijn.
  • Wees voorzichtig met het posten van foto’s waarop duidelijk kenmerken van de locatie staan of het maken van opmerkingen bij een locatie, omdat ook dit je locatie bekend kan maken.

Veiligheidstips

  • Als je ervoor kiest om je locatie te delen op social media, wees je er dan van bewust wie deze informatie kan zien. Beperkt deze informatie zich tot je vrienden of wordt deze gedeeld met meer personen?
  • Vraag, voordat je informatie van anderen online zet, om hun toestemming.