Informatie over je adres, waar je werkt, of waar je naar school gaat kan door verschillende  bronnen worden gepost. Soms zijn het werknemers van school die de informatie posten. Je adres kan ook gedeeld worden via openbare documenten, zoals politiedata en eigendomsregisters. Datamakelaars kunnen je adres ook online zetten. Telkens wanneer je je adresgegevens invult, bijvoorbeeld op een garantiekaart of een adreswijziging, dan wordt die informatie verkocht aan datamakelaars, die ze samen met andere informatie online beschikbaar stellen.

Wat kan je zelf doen?

  • Als je adres online wordt gepubliceerd, kun je de website vragen om het te verwijderen. Hierover kun je zelf alvast informatie verzamelen door op internet te zoeken op de term ‘verwijderen van gegevens op internet’. Als de gegevens van een website worden verwijderd, betekent dat niet dat ze van het hele internet zijn verwijderd. Houd daar rekening mee.

Veiligheidstips

  • Als iemand of een bedrijf naar je adres vraagt, wees dan kritisch en vraag om de reden. Weeg af of jij vindt dat ze die informatie echt nodig hebben en of het een goed idee is om hun die informatie te geven.
  • Vraag aan bedrijven inzage in de privacyregels, zodat je inzicht krijgt in hoe deze bedrijven informatie over je verzamelen en verspreiden.
  • Overweeg om je telefoonnummer te laten blokkeren voor telefonische verkoop, zodat je niet in de verleiding komt om je gegevens te delen. Dit kan via het Bel-me-niet Register.
  • Indien je niet wilt dat door bijvoorbeeld online shoppen je huisadres bekend wordt, overweeg dan om een postbus te huren.
  • Als je gegevens in een openbaar register terecht zijn gekomen, door bijvoorbeeld het kopen van een huis of registratie in de databank van gezondheidswerkers (BIG), ga dan na welke mogelijkheden je hebt om het delen van je gegevens te beperken. Zoek bijvoorbeeld eens op Google op de term ‘openbare registers Nederland beperken’.