Als je jezelf, of een persoon die je kent, weleens hebt gegoogeld, dan ontdek je dat er veel informatie van ons op internet staat. Een deel van die informatie is gedeeld door onszelf, onze vrienden of familie. Sommige informatie is gedeeld door werkgevers, collega’s of groepen waar we lid van zijn. En sommige informatie is gedeeld door data-makelaars (1) of betreft openbare documenten online.

Als informatie eenmaal online staat, kan het moeilijk zijn deze nog te verwijderen. Wanneer je niet wilt dat er veel informatie over jou online staat, dan is de beste oplossing te voorkomen dat jouw informatie gedeeld wordt.

Wat kan je zelf doen?
In sommige gevallen kun je de website vragen jouw persoonlijke informatie te verwijderen. Websites die beheerd worden door je school, werkgever of een groep waar je lid van bent, zijn wellicht bereid jouw persoonlijke informatie te verwijderen.

Het zal niet mogelijk zijn om alles over jezelf van het internet te laten verwijderen. Wanneer je weet dat er informatie van je online staat en dit jou een angstig gevoel geeft, of wanneer je denkt dat je veiligheid hierdoor in het geding is, raadpleeg dan de privacy- of copyrightwetgeving om erachter te komen wat je opties zijn. De Wet Bescherming Persoonsgegevens biedt daarover veel informatie.

Tips voor je veiligheid

  • Bescherm je gegevens door ze in de eerste plaats niet te verstrekken. Als iemand om jouw persoonlijke gegevens vraagt en het is je niet duidelijk waarom, vraag diegene dan waar de gegevens voor nodig zijn. Bepaal voor jezelf of diegene deze informatie echt van je nodig heeft en of je je er prettig bij voelt om je gegevens met hem of haar te delen.
  • Om ervoor te zorgen dat minder personen en/of bedrijven jouw gegevens hebben, kun je je zoveel mogelijk afmelden bij klantendatabases (denk aan mailinglists na een aankoop online).
  • Wil je weten waar je aan toe bent? Vraag dan naar het privacybeleid van bedrijven. Daarin staat uitgewerkt hoe ze persoonlijke gegevens van jou verzamelen en delen.
  • In sommige gevallen zijn je gegevens openbaar. Bijvoorbeeld als je betrokken bent bij een juridische zaak of als je een huis hebt gekocht. Wil je dit niet? Dan kun je je verdiepen in de Nederlandse wetgeving, of je kunt in gesprek gaan met een advocaat over jouw persoonlijke informatie en hoe die het beste afgeschermd kan blijven. Wees je ervan bewust dat dit niet altijd mogelijk zal zijn.

Extra informatie
Internetartikel: Bewust op het internet
Dit artikel legt uit hoe persoonlijke informatie publiekelijk wordt gedeeld en geeft ook tips voor wat je hiertegen kunt doen.

Internetartikel: People Searches & Data Brokers
Dit artikel geeft een opsomming van populaire websites in Amerika waarop persoonlijke informatie wordt gedeeld en hoe je deze van de betreffende websites kunt verwijderen. Ook Google wordt genoemd.

 

(1) Wanneer je gebruikmaakt van het internet, onthoudt je apparaat of je webbrowser wat je online hebt bezocht, gezien of gedeeld. Deze informatie wordt door zogenoemde data-makelaars doorverkocht aan bijvoorbeeld bedrijven of instanties. Zo kunnen zij op hun beurt inspelen op jouw interesses, bijvoorbeeld door gerichte reclame in beeld te brengen wanneer je gebruikmaakt van het internet.